Ανεξάρτητα αν κάποιος πείθεται από τη συσχέτιση της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη, καθώς και των λόγων που συμβαίνει αυτό, με την αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων, τα ίδια τα συμβάντα σε παγκόσμια κλίμακα αναμφιβόλως αυξάνονται και αποτυπώνουν μια δυσοίωνη πραγματικότητα και προβληματισμό για το μέλλον.
Χωρίς να λάβει υπόψη κανείς στατιστικά στοιχεία, καταλαβαίνει από την καθημερινή παρουσία τέτοιων ειδήσεων στην επικαιρότητα και στα έκτακτα δελτία ειδήσεων ότι η εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων, που συμβαίνουν σε κάποιο σημείο του πλανήτη, είναι συχνότερη και η ένταση τους ισχυρότερη και συνεχώς αυξανόμενη. Είναι, πλέον, αποδεδειγμένο στην πράξη ότι η κλιματική αλλαγή δεν έρχεται τα επόμενα χρόνια, αλλά είναι ήδη εδώ.
Τα νούμερα σε παγκόσμια κλίμακα
Βάσει στοιχείων της Swiss Re προβλέπεται ότι οι αποζημιώσεις για γεγονότα καταστροφικών κινδύνων, για το 2023, θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ, με το 2023 να είναι το τέταρτο συνεχόμενο έτος σε σειρά που συμβαίνει κάτι ανάλογο και το έκτο από το 2017.
Βάσει στοιχείων της Munich Re τα παραπάνω επιβεβαιώνονται, ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται ότι αυξάνονται δραματικά τα ασφαλιστικά συμβάντα άνω του 1 δισ. ευρώ από μεμονωμένα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ενδεικτικά, για το 2021 υπήρξαν τέσσερα, για το 2022 πέντε, ενώ η πρόβλεψη για το 2023 (με ήδη εννιά έως τον Σεπτέμβριο 2023) είναι ότι θα ξεπεράσουν τα έντεκα με δώδεκα (!).
Τα νούμερα σε εθνική κλίμακα ιστορικά & το Φαινόμενο Daniel
Σε σύνολο 30 ετών 1993–2023, καταγράφεται από την ΕΑΕΕ σύνολο ασφαλισμένων ζημιών/αποζημιώσεων μόνο συνεπεία πλημμυρών, έντονων καταιγίδων και βροχοπτώσεων περί τα 800 εκατ. ευρώ.
– 25ετία 1993-2018 (130.000.000 ευρώ)
Δεκαεπτά συμβάντα ισχυρών βροχοπτώσεων και πλημμυρών καταγράφηκαν, με αποτέλεσμα 10,412 ζημιές συνολικής αποζημίωσης 128,6 εκατ. ευρώ. Mέσο ύψος ζημιάς να είναι 12.300 ευρώ και μέσος όρος ανά έτος 5.000.000 ευρώ.
– 4ετία 2019 και 2022 (80.000.000 ευρώ)
Εννιά συμβάντα ισχυρών βροχοπτώσεων και πλημμυρών καταγράφηκαν συνολικής αποζημίωσης 81 εκατ. ευρώ. Μεγαλύτερο συμβάν ο ΙΑΝΟΣ με τις αποζημιώσεις να βρίσκονται στα 31 εκατ. περίπου από ένα μοναδικό συμβάν. Μέσος όρος ανά έτος 20.000.000 ευρώ.
– Σεπτέμβριος 2023 Daniel (εκτίμηση 500.000.000 ευρώ)
Ασφαλισμένες ζημιές (περί τις 7.000 σε πλήθος, πλησιάζοντας τον συνολικό αριθμό της 25ετίας!!!) με αρχική εκτίμηση περί τα 370 εκατ. ευρώ που αναμένεται να φτάσουν βάσει εκτιμήσεων περί τα 500 εκατ. ευρώ.
Μέσο ύψος ζημιάς τα 75.000 ευρώ
Σε σύνολο 30 ετών περί τα 800 εκατ. ευρώ μόνο από πλημμύρες, με τα 600 εκατ. ευρώ να συμβαίνουν την τελευταία 5ετία (!), με τα 500 εκατομμύρια ευρώ να προέρχονται από ένα και μόνο συμβάν και τη μέση ζημιά να εξαπλασιάζεται!!!
Δηλαδή τα 2/3 (περί το 63%) των αποζημιώσεων της 30ετίας προέρχονται από ένα συμβάν το 2023 και τα 3/4 (περί το 75%) των συνολικών αποζημιώσεων 30ετίας προέρχονται από 10 συμβάντα τα τελευταία 5 έτη (!). Από τα είκοσι επτά συμβάντα της 30ετίας (1 περίπου τον χρόνο) τα δέκα έχουν συμβεί την τελευταία 5ετία (δύο τον χρόνο, διπλασιασμός της συχνότητας).
Συνολικά, δραματική αύξηση της συχνότητας εμφάνισης (διπλασιασμός) ακραίων βροχοπτώσεων και πλημμυρικών φαινομένων και σημαντικότατη αύξηση της δριμύτητας και των συνεπειών / επιπτώσεων με εξαπλασιασμό της μέσης ζημιάς, με εικοσιπλασιασμό του μεγέθους των καταστροφικών συνεπειών από ένα και μόνο συμβάν.
Τρομακτική η σύγκριση των μέγιστων τιμών σημαντικών μεγεθών ανάμεσα σε ΙΑΝΟ & Daniel
Το μεγαλύτερο ύψος βροχόπτωσης στον Daniel ανήλθε στα 910 mm και καταγράφηκε στη Ζαγορά Πηλίου, ενώ στον κυκλώνα Ιανό το μέγιστο ύψος βροχόπτωσης είχε καταγραφεί στο Πετρούλι και είχε ανέλθει στα 317mm. Tο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, διευκρινίζει πως ορισμένοι από τους μετεωρολογικούς σταθμούς είτε σταμάτησαν να μεταδίδουν τα δεδομένα τους λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος είτε έχασαν μέρος των δεδομένων τους λόγω της πολύ μεγάλης έντασης των φαινομένων.
Για λόγους σύγκρισης, αναφέρεται ότι στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας σημειώνονται κατά μέσο όρο περίπου 400 mm σε έναν χρόνο.
Συμπεράσματα
– Οι επιστήμονες και τα στατιστικά αποδεικνύουν, δεδομένης της κλιματικής κρίσης, ότι τα ακραία φαινόμενα θα ενσκήπτουν με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα και αυξανόμενη ένταση, καταστρέφοντας ζωές και περιουσίες. Μια τέτοια τάση φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τα στατιστικά στοιχεία πλημμυρών της ελληνικής επικράτειας σε απόλυτη συνάφεια με ό,τι συμβαίνει παγκοσμίως.
– Η οικονομική ανάπτυξη και οι επενδύσεις σε φτηνή αγροτική γη δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η τοποθεσία, η τοπογραφία, η υδρολογία θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τη χωροθέτηση βιομηχανικών μονάδων και εμπορικών επενδύσεων, ενώ οι μελέτες των τεχνικών έργων θα πρέπει να αναθεωρηθούν σημαντικά με περιόδους επαναφοράς 200-300 ετών, ώστε να ανταποκρίνονται στα νέα μεγέθη που παγιώνονται με τα συμβάντα της τελευταίας 10ετίας.
– Είναι επιτακτική η ανάγκη συνεργασίας και συναντίληψης μεταξύ ασφαλιστικής αγοράς, κράτους και φορέων, ώστε να αντιμετωπιστούν κατεπειγόντως και με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων.