Το τεύχος αυτό είναι αφιερωμένο στις γυναίκες στον χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης. Τον λόγο θα έχουν αυτές στις επόμενες σελίδες. Στόχος είναι, άλλωστε, να δώσουν τις απόψεις τους για το πώς βλέπουν τη θέση τους στην επαγγελματική αλυσίδα και τι θα επιθυμούσαν να συμβεί στο μέλλον.
Είναι πάντοτε ενδιαφέρον να εξετάζουμε το ιστορικό υπόβαθρο των σχέσεων των δύο φύλων και πώς διαχρονικά βιώνουμε την εκλογίκευση του απαράδεκτου. Πέρα από κάθε αμφιβολία, οι γυναίκες καταπιέζονται εδώ και χιλιετίες. Η προσπάθειά τους να σπάσουν τις αλυσίδες της προκατάληψης και της αδικίας καταγράφονται στο πέρασμα των αιώνων. Από την Καλλιπάτειρα που μεταμφιέστηκε σε άνδρα για να παρακολουθήσει τον γιο της στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μέχρι τις «σουφραζέτες» στις αρχές του προηγούμενου αιώνα που μάχονταν για το δικαίωμα ψήφου και την έξαρση του φεμινισμού στις Η.Π.Α τη δεκαετία του 1970, οι γυναίκες διεκδικούν την ίση αντιμετώπισή τους. Το κάνουν σε ένα πλαίσιο διαρκούς προσπάθειας κοινωνικής και θρησκευτικής περιθωριοποίησης. Στις αρχές του εικοστού πρώτου αιώνα η παγκόσμια κοινότητα μοιάζει πιο έτοιμη από ποτέ να αποτινάξει τα στερεότυπα αιώνων σε φυλετικές και κοινωνικές διακρίσεις. Το ζητούμενο είναι με ποια ταχύτητα και συντονισμό συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές και με τι «κόστος».
Οι αριθμοί δείχνουν ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό (περίπου 7%) γυναικών έχει καταφέρει να αναρριχηθεί σε ηγετικές θέσεις κρατών. Αν λάβουμε υπόψη ότι οι γυναίκες είναι περίπου όσοι και οι άνδρες στον πλανήτη γίνεται αντιληπτή η απόσταση από μια πραγματικότητα ίσων ευκαιριών σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής, κοινωνικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Στην Ελλάδα η παρουσία γυναικών σε ηγετικές θέσεις ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά και διαμεσολαβητών αποτελεί οδηγό για το μέλλον της ιδιωτικής ασφάλισης. Ένα μέλλον το οποίο, σε περιπτώσεις όπως αυτή, πρέπει να χαράσσεται με αντανακλαστικά ταχύτερα από αυτά της κοινωνίας, επισπεύδοντας τις θετικές εξελίξεις. Οι Ελληνίδες της ασφαλιστικής αγοράς μας αποδεικνύουν καθημερινά με το έργο και τη δραστηριότητά τους ότι είναι εξαιρετικά δυναμικό κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας. Εδώ, θα μάθετε περισσότερα για τους προβληματισμούς και τις προσδοκίες τους. Τις διαπιστώσεις και το όραμά τους.
Ας τις διαβάσουμε με προσοχή και ας λάβουμε ερεθίσματα για δράση. Δράση όπως αυτή που αναλαμβάνουν οι γυναίκες – μέλη του ΣΕΜΑ μέσω του HIBA Women, της πρωτοβουλίας για προώθηση ισχυρού μηνύματος κοινωνικής ευαισθητοποίησης και δίκαιων επιχειρηματικών πρακτικών. Ο ζήλος των ενεργειών αυτών υπενθύμισε τα λόγια της Μάργκαρετ Θάτσερ: «Αν θες να ειπωθεί κάτι ζήτησέ το από έναν άνδρα, αν θες να γίνει κάτι ζήτησέ το από μία γυναίκα».