Ασφάλεια και ασφάλιση. Για τον εμπορικό κόσμο, πλέον, οι έννοιες αυτές έχουν περάσει στο DNA τους, καθώς η αντιμετώπιση «ασύμμετρων απειλών» στο επιχειρείν πλέον είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.
Ιστορικά οι επιχειρηματικές δραστηριότητες είχαν ένα είδος καλύψεων δια πάν ενδεχόμενο, αλλά σήμερα η ασφαλιστική αγορά έχει εξειδικεύσει τις καλύψεις παρουσιάζοντας διάφορα μοντέλα ικανά να προβλέψουν και να αντιμετωπίσουν κινδύνους που σε άλλη περίπτωση θα απόβαιναν έως και καταστροφικοί.
Ιστορικά η Ασφάλιση είναι μια δραστηριότητα που ξεκίνησε με την εμφάνιση του ναυτικού εμπορίου την εποχή του Μινωϊκού πολιτισμού, ωστόσο αναπτύχθηκε σταδιακά για να λάβει την σημερινή της μορφή κατά τον 19ο αιώνα. Στον ελλαδικό χώρο, η πρώτη ασφαλιστική εταιρεία – «Η Ελλάς» – ιδρύεται στη Σύρο το 1828 από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Ακολουθούν «Το Ελληνικόν Ασφαλιστικόν Κατάστημα» και η «Φιλεμπορική». Στα τέλη του 19ου αιώνα δημιουργείται η «Εθνική», και ακολουθούν και άλλες. Αλλά ας δούμε το σήμερα…
Σε μία περίοδο όπου η οικονομική ικμάδα των επιχειρήσεων, όλων των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως μεγέθους, δοκιμάζονται από το ενεργειακό, το ερώτημα αν η δαπάνη για ασφαλίσεις έχει δευτερεύουσα σημασία έχει απαντηθεί ακριβώς από την ίδια την συγκυρία όπου οι προκλήσεις και τα μεγέθη τους μεταβάλλονται σε χρόνους dt.
Από την άλλη, πολλοί πελάτες θέλουν να ξέρουν ότι υπάρχει ασφάλιση, ειδικά εάν πρόκειται για εργασία υψηλού κινδύνου. Θέλουν να ελέγξουν ότι η επιχείρηση έχει ασφάλιση και επαρκή κάλυψη σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά στην εργασία. Εδώ πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι η ασφάλιση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, δεν πρέπει να θεωρείται απλώς μια νομική αναγκαιότητα.
Στην πραγματικότητα, ο σωστός σχεδιασμός και η απόκτηση ασφάλισης για την επιχείρηση μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά στην πραγματοποίηση ενός τεράστιου έργου ή να πείσει έναν πελάτη να επιλέξει τη συγκεκριμένη επιχείρησή από τους ανταγωνιστές της. Στο ερώτημα αν οι πελάτες λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τα στοιχεία εκείνα που δίνουν την εικόνα μιας σοβαρής επιχείρησης, η ασφάλιση είναι ένα σαφές μήνυμα, ότι υπάρχει και λειτουργεί μια σοβαρή επιχείρηση – και ότι φροντίζει πραγματικά να υπάρχουν οι κατάλληλες ασφαλιστικές καλύψεις ενώ επιχειρεί. Χωρίς ασφάλιση της επιχείρησης, ένα περιστατικό ή μια αγωγή θα μπορούσε, όχι μόνο, να εξουθενώσει οικονομικά την όποια επιχείρηση, αλλά και να εξαλείψει ακόμη και την προσωπική περιουσία του επιχειρηματία. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι συμβαίνουν ατυχήματα. Ακόμη και οι πιο προσεκτικοί ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων θα μπορούσαν να βρεθούν θύματα σοβαρής ατυχίας, όπως σε περίπτωση μεγάλης καταιγίδας ή απροσδόκητου ατυχήματος.
Όπως και έχει συμβεί…
Χωρίς ασφάλιση της επιχείρησης, ο επιχειρηματίας αλλά και η οικογένειά του θα μπορούσε να είναι ευάλωτοι σε οποιαδήποτε κακή συγκυρία καθώς θα πρέπει να πληρωθούν για αποζημιώσεις, επισκευές και ακόμη και αγωγές. Σήμερα, μια επιχείρηση μπορεί να είναι διστακτική για να αποκτήσει εκτεταμένη ασφαλιστική προστασία, αλλά υπάρχουν πραγματικά σοβαρά οφέλη και πρέπει να υφίσταται σε ισχύ το κατάλληλο ασφαλιστικό συμβόλαιο.
Άλλωστε στον ασφαλιστικό τομέα υπάρχει πλειάδα προϊόντων-προτάσεων και εξειδικευμένα στελέχη που κατά περίπτωση η συμβουλή τους μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική. Βέβαια, το πλέον βασικό είναι η αξιοπιστία του Ασφαλιστή ο οποίος είναι υπόλογος για την ποιότητα του Ασφαλιστηρίου (αρτιότητα και πληρότητα της κάλυψης, διαδικασία διευθέτησης της υποσχόμενης αποζημίωσης) και την αποφυγή αυτού που λέμε «ψιλά γράμματα» ή καταχρηστικές εξαιρέσεις.
Αν θελήσουμε να ανατρέξουμε στις ασφαλιστικές καλύψεις, θα δούμε μεταξύ των άλλων την κλιματική αλλαγή που καθιστά επιβεβλημένο να επανυπολογιστούν προσεκτικά οι καλύψεις έναντι φυσικών φαινομένων, να αξιολογηθούν και να μειωθούν οι απαλλαγές, να αναλυθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις και να συμπεριληφθεί η κάλυψη του σεισμού. Την προστασία από τις Κυβερνοεπιθέσεις (Cyber Insurance).
Η μετεξέλιξη της εμπορικής δραστηριότητας, η αύξηση των ηλεκτρονικών καταστημάτων αλλά και η ψηφιοποίηση των συναλλαγών καθιστούν επείγουσα την προσθήκη καλύψεων έναντι κυβερνοεπιθέσεων. Σήμερα οι περισσότερες επιχειρήσεις σε αυτό το πεδίο είναι δυστυχώς απροστάτευτες. Οι αυξανόμενες Ευθύνες. Οι καλύψεις Αστικής Ευθύνης έναντι τρίτων καθώς και η εργοδοτική ευθύνη. Συνήθως υποτιμώνται. Ωστόσο, τα κεφάλαια των αποζημιώσεων τις περισσότερες φορές υπερβαίνουν την αξία της ίδιας της επιχείρησης και η εμπειρία υψηλών αποζημιώσεων καθιστούν την κάλυψη ευθυνών αναγκαίαγια κάθε επιχειρηματία.
Η Απώλεια Κερδών. H διακοπή των εργασιών μιας επιχείρησης συνεπεία επέλευσης ενός εκ των ασφαλισμένων κινδύνων δεν συνεπάγεται ότι διακόπτονται και οι πάγιες δαπάνες της. Η κάλυψη των δαπανών, αλλά και η απώλεια των κερδών είναι μία από τις συχνές ελλείψεις των συμβολαίων περιουσίας. Τέλος τα λάθη της διοίκησης. Οι ζημιές συνεπεία διοικητικών λαθών η παραλείψεων στελεχών της επιχείρησης συνιστούν ένα ευρύ πλαίσιο απειλών. Ο σχεδιασμός προστασίας είναι απαραίτητος σε κάθε σύγχρονο ασφαλιστικό κάλυμμα.
Δεν πρέπει να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για την ασφαλιστική κάλυψη. Άλλωστε «Better safe than sorry».