Το εμπόριο στην Ελλάδα ανθεί. Ανθεί από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και σήμερα. Έχει ρόλο πρωταγωνιστή στα πεδία των επενδύσεων, της εξωστρέφειας, των συναλλαγών και της απασχόλησης. Εκφράζεται πληθυσμιακά κυρίως από μικρές και μικρομεσαίες επιχειρηματικές μονάδες, διαθέτει όμως στους κόλπους του και ισχυρότατα δίκτυα, τόσο εθνικά όπως και πολυεθνικά.
Κοινός στόχος κάθε εμπορικής επιχείρησης, είτε αναφερόμαστε σε ένα εμπορικό κατάστημα της γειτονιάς, είτε σε ένα μεγάλο – οργανωμένο δίκτυο καταστημάτων, δεν είναι άλλος από την υγιή ανάπτυξη των πωλήσεων και την εξασφάλιση υψηλής κερδοφορίας αλλά και την επιστροφή μέρους της παραγόμενης υπεραξίας στην οικονομία και στην κοινωνία.
Οι εταιρείες έχουν όμως και κοινές απειλές, ενδογενείς και εξωγενείς, που μεγεθύνουν το επιχειρηματικό ρίσκο.
Βασικότερη ενδογενής απειλή λογίζεται ο ανταγωνισμός, τον οποίο καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν οι έμποροι για να αναδειχθούν νικητές, όπως και τις συνεχείς μεταβολές της ζήτησης που απαιτεί διαρκείς προσαρμογές. Επίσης, τυχόν λανθασμένες αποφάσεις διοικητικών συμβουλίων, ατυχήματα εργαζομένων και πελατών, ελαττωματικά προϊόντα, επισφαλείς συναλλαγές, προκαλούν πολλές φορές μεγάλες οικονομικές ζημίες στις εμπορικές επιχειρήσεις.
Από τις εξωγενείς απειλές, που συνήθως είναι απρόβλεπτες και ικανές να ανατρέψουν πλήρως και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κάθε επιχειρηματικό σχέδιο ή όραμα, ξεχωρίζουν, λόγω υψηλής επικινδυνότητας, οι φυσικές καταστροφές, τα ακραία φυσικά φαινόμενα, όπως σεισμοί πλημμύρες, θύελλες κ.α. που πολύ εύκολα προκαλούν αναταραχή στο εμπόριο.
Στην πλειονότητά τους οι προαναφερόμενοι κίνδυνοι αντιμετωπίζονται ασφαλιστικά μέσω ειδικών «προγραμμάτων», ενώ η ασφαλιστική αγορά παρέχει καλύψεις και στο προσωπικό για ζητήματα υγείας και συνταξιοδότησης, με τη χρήση των λεγόμενων ομαδικών συμβολαίων. Οι ασφαλιστικές παροχές κάποιες φορές παίρνουν και τον χαρακτήρα tailor made προϊόντων, ταιριάζοντας απόλυτα σε κάθε ασφαλής εξειδικευμένη ανάγκη του επιχειρηματία.
Παρά, ωστόσο, το πλούσιο χαρτοφυλάκιο ασφαλιστικών παροχών που διαθέτει ο κλάδος, η διείσδυση των εμπορικών επιχειρήσεων στην ασφαλιστική αγορά παραμένει χαμηλή. Ασφαλιστικές επιχειρήσεις και διαμεσολαβητές έχουν χρέος να επιμείνουν στον αγώνα τους να κερδίσουν με το μέρος τους την πλειονότητα των εμπορικών επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων.
Όμως συμμετοχή στην ευθύνη έχει και η ίδια η Πολιτεία. Χρέος της είναι να πριμοδοτήσει την αγορά με φορολογικά κίνητρα, ώστε το κόστος ασφάλισης των εμπόρων να καταστεί ελκυστικότερο και η απόφαση για ασφάλιση να εμφανίζεται ευκολότερη.
Στις σελίδες που ακολουθούν το Broker’s Time αναδεικνύει τις καλύψεις που παρέχει η ασφαλιστική αγορά στις εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά και τις θέσεις βασικών φορέων εκπροσώπησης του εμπορίου για το ζήτημα της ασφάλισης, με την ελπίδα ότι θα συμβάλλει στην τόνωση της ασφαλιστικής συνείδησης του Έλληνα εμπόρου.
Καλή ανάγνωση.