Το 2022 ήταν μία ακόμα χρονιά η οποία επιφύλασσε απρόοπτες εξελίξεις και ανατροπές στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Μετά την πανδημία Covid – 19 η οποία κυριάρχησε στη ζωή μας αλλάζοντας καθοριστικά τα δεδομένα από το 2020, ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα επακόλουθά του σε γεωπολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο ήρθαν να ανατρέψουν για μια ακόμη φορά το status quo.
Η έναρξη της νέας χρονιάς βρίσκει την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με μία σειρά από μεγάλα ζητήματα. Ενεργειακή κρίση και άνοδος πληθωρισμού είναι τα βασικά ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα, τα Κράτη, τις επιχειρήσεις και βέβαια τους πολίτες.
Η κλιματική κρίση παράλληλα παραμένει ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και απαιτεί επιτακτικά και άμεσα την προώθηση λύσεων και την υιοθέτηση πολιτικών για την συγκράτηση και αναχαίτισή της. Οι επιπτώσεις της είναι κάτι περισσότερο από εμφανείς και προφανείς με τη μορφή των φυσικών καταστροφών ανά τον κόσμο. Και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι άμεσες και οι μακροπρόθεσμες εξελίξεις στο παγκόσμιο περιβάλλον επηρεάζουν καταλυτικά την ασφαλιστική αγορά η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας και της οικονομίας.
Στην Ελλάδα η πορεία της ασφαλιστικής αγοράς το 2022 χαρακτηρίστηκε από στασιμότητα. Αυτό μπορεί να το δει κανείς από δύο πλευρές: λαμβάνοντας υπόψη το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον το οποίο είχε ως αποτέλεσμα πίεση στη ζήτηση, καθώς ο κόσμος έχει μικρότερη αγοραστική δύναμη και αύξηση του κόστους των αποζημιώσεων, το γεγονός ότι η παραγωγή παραμένει στάσιμη αποδεικνύει για ακόμα μία φορά την ανθεκτικότητα μας στα δύσκολα.
Από την άλλη πλευρά, με βάση το μεγάλο κενό προστασίας που υπάρχει στην Ελλάδα, η ασφαλιστική αγορά θα έπρεπε να αυξάνεται. Ο Έλληνας πρώτα από όλα σαν άτομο και οικογένεια αλλά και σαν επιχείρηση είναι ασφαλισμένος στο 1/3 – 1/4 του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ οι κίνδυνοι γύρω μας αυξάνονται γεωμετρικά.
Με αυτά τα δεδομένα μπαίνουμε στο 2023 και όπως έχουν αποδείξει τα γεγονότα τα τελευταία 10 και παραπάνω χρόνια, τίποτα δεν είναι δεδομένο και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Σε αυτό το περιβάλλον ρευστότητας και ανασφάλειας ο ρόλος της ασφαλιστικής αγοράς τόσο ως διαχειριστή κινδύνων όσο και ως επενδυτή είναι καθοριστικός. Μιλάμε για μία αγορά που αποζημιώνει με πάνω από 2,5 δισ. ευρώ ετησίως και αποτελεί μεγάλο θεσμικό επενδυτή με 17,9 δισ. ευρώ επενδύσεις. Το Solvency II και η αυστηρή εποπτεία η οποία στην Ελλάδα ασκείται από την ΤτΕ έχουν επιδράσει θετικά τόσο στην ουσία όσο και στην εικόνα της ασφαλιστικής αγοράς.
Είμαστε υπερ – κεφαλαιοποιημένοι. Η συνολική Κεφαλαιακή Απαίτηση Φερεγγυότητας (SCR) των ελληνικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων ανέρχεται σε 2,1 δισ. ευρώ, με τα συνολικά επιλέξιμα ίδια κεφάλαια να ανέρχονται σε 4,1 δισ. ευρώ (Έκθεση Διοικητή ΤτΕ). Όλες οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις διαθέτουν δείκτη κάλυψης κεφαλαιακής απαίτησης φερεγγυότητας σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα του 100%.
Παρόλα αυτά η ασφαλιστική αγορά δεν τυγχάνει της αναγνώρισης που της αρμόζει και σε αυτό το πλαίσιο θα εστιάσουμε το 2023: στην προώθηση των βιώσιμων λύσεων που διαθέτει ο κλάδος με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς των φυσικών καταστροφών, της υγείας και της συμπληρωματικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης. Παράλληλα επιδιώκουμε την οριστική επίλυση προβλημάτων που χρονίζουν όπως τα ανασφάλιστα οχήματα.
Εταιρίες, φορείς της αγοράς, διαμεσολάβηση, όλοι εμείς που εκπροσωπούμε τον κλάδο είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι διαμορφώνουμε την εικόνα του προς τα έξω.
Το 2023 ας εντείνουμε το έργο μας ενωμένοι προς τον κοινό στόχο της ανάπτυξης, λειτουργώντας ως πρεσβευτές της Ιδιωτικής Ασφάλισης.