Άρθρο της κ. Ευγενίας Καφφετζή, που δημοσιεύτηκε στο Broker’s Time 55*
*Η κ. Καφφετζή είναι Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΜΑ, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Globalnet Insurance Brokers
Τελείωσε η αντίστροφη μέτρηση για την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας IDD περί ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, η εφαρμογή της οποίας πρόκειται να αποτελέσει ένα από τα πλέον σημαντικά ζητήματα του 2019.
Για να είμαστε, βέβαια, δίκαιοι, το παρελθόν μάς δείχνει ότι καμιά ευρωπαϊκή οδηγία δεν ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο πριν εκπνεύσει η προθεσμία της ΕΕ. Όπως επίσης ότι δεν υπήρχε και οδηγία που να μην ενσωματώθηκε περιλαμβάνοντας και ελληνικές πρωτοβουλίες στο όριο της πρωτοτυπίας, οπότε η συγκεκριμένη οδηγία δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.
Θεωρητικά, οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές θα είχαν το απαιτούμενο χρονικό περιθώριο για να προσδιορίσουν τις επιλογές που θα κάνουν και τις αποφάσεις που θα λάβουν για το πώς και με ποια μορφή -κατηγορία- θα ασκούν το επάγγελμα βάσει της επικείμενης εφαρμογής της IDD, κυρίως και σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που θα επέλθουν από την τροποποίηση και ενσωμάτωση στον νέο νόμο διατάξεων του ν. 1569/85 περί ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, ο οποίος θα καταργηθεί.
Είναι κοινά αποδεκτό ότι η εφαρμογή της εκάστοτε ευρωπαϊκής οδηγίας πρέπει να βασίζεται στην εφαρμογή της ώριμης πρακτικής εμπειρίας των χωρών της ΕΕ και όχι σε εγχώριες «πατέντες» ή σε πολιτικές ιδεοληψίες και μικροσυμφέροντα, που πολλές φορές δημιουργούν λανθασμένη εικόνα για τον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας.
Ακόμα όμως και με τις ελληνικές «πρωτοτυπίες» της, η οδηγία IDD είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για εκσυγχρονισμό της ασφαλιστικής αγοράς στη χώρα μας.
Ποια θα είναι η συνέχεια;
Με προϋπόθεση τη σωστή ένταξη στο εγχώριο νομοθετικό πλαίσιο για την υποχρεωτική μεταβατική εναρμόνιση, ελπίζουμε ότι θα δοθεί εκείνο το διάστημα ώστε οι αλλαγές να μη σημάνουν πάλι μια μακρά και αντιπαραγωγική περίοδο. Τουλάχιστον, ας ελπίσουμε πως θα υπάρξουν κατάλληλες ερμηνευτικές εγκύκλιοι ή διορθωτικές νομοθετικές προσαρμογές.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε -και φορείς όπως ο ΣΕΜΑ έχουν υποχρέωση να το τονίζουν- ότι ο εκσυγχρονισμός είναι μονόδρομος, και ο δυναμισμός της αγοράς θα πρέπει να εκτονωθεί αναπτυξιακά με αντικειμενική προσαρμογή στα ισχύοντα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Όλοι συμφωνούμε ότι η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης. Θα πρέπει να ενστερνιστούμε το βασικό μήνυμα των εξελίξεων, ότι η νέα οδηγία είναι εκσυγχρονισμός, ουσιαστική μεταρρύθμιση της ασφαλιστικής αγοράς, μια ουσιαστική, δηλαδή, πλέον πρόκληση για την εγχώρια ασφαλιστική αγορά, η οποία μοιραία θα συγκεντρωθεί σε μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες ασφαλιστικές επιχειρήσεις με εκσυγχρονισμένα συστήματα, σύγχρονη εταιρική κουλτούρα, με εξειδικευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία.
Όσον αφορά τα μέλη του ΣΕΜΑ, παρά τις αναμφισβήτητες δυσκολίες που θα προκληθούν στον σημερινό τρόπο λειτουργίας, η σημαντική διαφοροποίηση του μεσίτη ασφαλίσεων σε σύγκριση με τους υπόλοιπους διαμεσολαβητές, οι κώδικες δεοντολογίας και καλών πρακτικών που έχουμε χρόνια τώρα αναπτύξει, λόγω της αυξημένης ευθύνης των συμβουλευτικών υπηρεσιών απέναντι στον πελάτη –είτε επιχειρηματία είτε ιδιώτη–, είναι έννοιες και πρακτικές οι οποίες δεν θα μας δυσκολέψουν όσον αφορά την εναρμόνιση. Εφόσον βέβαια ο στόχος του μεσίτη είναι να μπορεί να σταθεί ισάξια απέναντι στους Ευρωπαίους συναδέλφους μας, ανοίγοντας και προοπτικές διεθνούς επιπέδου.
Η εφαρμογή της οδηγίας θα ταλαιπωρήσει αναμφίβολα γραφειοκρατικά τη διαμεσολάβηση, όπως επίσης θα πρέπει να βρεθούν λύσεις για το «ελληνικό φαινόμενο» υποστήριξης μικρών ασφαλιστικών επιχειρήσεων μέσω μεγάλων σχημάτων, αλλά μακροχρόνια θα λειτουργεί θετικά και προστατευτικά μεν για τους επαγγελματίες του κλάδου, αποτρεπτικά δε για τους «αλεξιπτωτιστές», με την απαραίτητη ενίσχυση της διαφάνειας, άρα και της αξιοπιστίας μας προς τον καταναλωτή.
Η μεγάλη πρόκληση για τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης παραμένει η καλλιέργεια ασφαλιστικής συνείδησης και η περαιτέρω ανάπτυξη των ασφαλιστικών εργασιών σε όλους τους κλάδους (ζωής, υγείας, ευθυνών, financial risks κ.ά.).
Η ασφαλιστική αγορά άντεξε την κρίση, είναι δυνατή και έτοιμη να αναλάβει κινδύνους και με τις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί στα κανονιστικά πλαίσια, γιατί έτσι ο κλάδος κερδίζει ολοένα και περισσότερη φερεγγυότητα και αξιοπιστία.