Λόγω του ανταγωνισμού και των συνθηκών που επικρατούν στην παγκόσμια αγορά, μικρό μέρος των εμπορικών συναλλαγών γίνεται με πληρωμή μετρητοίς. Το μεγαλύτερο μέρος γίνεται με πίστωση. Η πίστωση πολλές φορές μπορεί να καλύπτεται με αξιόγραφα, τα οποία όμως, εάν ο αγοραστής έχει πρόβλημα ρευστότητας, δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη σημασία. Η ανάγκη κάλυψης του πιστωτικού κινδύνου για τις εταιρείες του τουριστικού κλάδου μοιάζει σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των εταιρειών και να προφυλαχθούν αυτές από τις αρνητικές συνέπειες ζημιογόνων γεγονότων, όπως αυτό της Thomas Cook.
Η πτώχευση ενός τέτοιου κολοσσιαίου tour operator, μετά από 178 χρόνια λειτουργίας, οδήγησε σε ντόμινο ζημιών. Οι αριθμοί αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος: 600.000 πελάτες σε όλο τον κόσμο έμειναν μετέωροι, ενώ, από αυτούς, περίπου 50.000 τουρίστες εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα, υπολογίζοντας ότι η ζημιά που υπέστησαν οι Έλληνες ξενοδόχοι ανέρχεται σε €300.000.000. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Αγγλία, η πτώχευση της Thomas Cook οδήγησε σε μία χωρίς προηγούμενο επιχείρηση επαναπατρισμού, τη στιγμή που η αρμόδια βρετανική ρυθμιστική αρχή φρόντισε να επικοινωνήσει με τα ξενοδοχεία για να διευθετήσει το θέμα της αποζημίωσής τους.
Συνεχής οικονομικός έλεγχος των πελατών μέσα από την ασφάλιση πιστώσεων
Αντώνης Ξηρογιαννόπουλος, Νομικός Σύμβουλος, Ξηρογιαννόπουλος I.K.E. – Μεσίτες Ασφαλίσεων & Αντασφαλίσεων
Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν θα μπορούσαν οι ξενοδόχοι να έχουν κάλυψη για τη ζημιά που υπέστησαν. Η απάντηση είναι θετική, αρκεί να είχαν ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο πιστώσεων, με το οποίο θα κάλυπταν τον κίνδυνο της αφερεγγυότητας των συνεργατών τους (αγοραστές), με άλλα λόγια τον κίνδυνο της αδυναμίας αυτών να πληρώσουν τις οφειλές τους. Η κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου είναι ένα εργαλείο, το οποίο πολλές φορές αποδεικνύεται αποτελεσματικό, ειδικά σε περιόδους ύφεσης, που η ευρύτερη αγορά αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες. Οι επιχειρήσεις, μέσω των συμβολαίων αυτών, προστατεύονται από τον κίνδυνο της επισφάλειας. Με κύριο όφελος αυτό της άμεσης και έγκυρης συλλογής χρήσιμων οικονομικών πληροφοριών σε μία δύσκολη επιχειρηματικά εποχή, η ασφάλιση πιστώσεων αποδεικνύεται πολλαπλώς χρήσιμη και με σημαντικά πλεονεκτήματα:
Συνεχής οικονομικός έλεγχος των πελατών και αξιολόγηση της φερεγγυότητάς τους.
Διαρκής ενημέρωση της ασφαλιζόμενης επιχείρησης με στόχο την προώθηση των πωλήσεων χωρίς κίνδυνο.
Μεγιστοποίηση της πιστοληπτικής ικανότητας της επιχείρησης όχι μόνο στις σχέσεις της με τους προμηθευτές της, αλλά και με τις τράπεζες. Η ασφάλιση πιστώσεων προσφέρει τη δυνατότητα χρηματοδότησης με καλύτερους όρους, αφού σε ενδεχόμενη μη πληρωμή, που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην εξόφληση δανείων, η ασφαλιστική εταιρεία καταβάλει τα χρήματα.
Ειδικότερα, στην περίπτωση χρηματοδότησης, είναι δυνατή η αξιοποίηση του ασφαλιστηρίου με την εκχώρησή του σε τράπεζα ή εταιρεία factoring.
Τέλος, όπως συμβαίνει με όλα τα ασφαλιστήρια, η ασφάλιση προσφέρει τη δυνατότητα άμεσης αποζημίωσης, που εδώ οφείλεται από τον ασφαλιστή σε περίπτωση πτώχευσης ή καθυστέρησης πληρωμής.
Πάντως, αν και είναι αλήθεια πως τα προβλήματα επισφαλειών είναι, ως επί το πλείστον, γνωστά στις ασφαλιστικές εταιρείες πιστώσεων που, στο πλαίσιο λειτουργίας του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, φροντίζουν να ενημερώνουν τους ασφαλιζόμενους τους για να τους προστατεύσουν και να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα, εντούτοις το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι πως οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου που ασφαλίζονται για τον κίνδυνο πιστώσεων είναι δυστυχώς πολύ λίγες. Ίσως, τώρα, και μετά από όσα συνέβησαν, ήρθε η ώρα αυτό να αλλάξει.