Άρθρο της κ. Μαριάννας Πολιτοπούλου που δημοσιεύτηκε στο Broker’s Time 46*
*Η κ. Πολιτοπούλου είναι Πρόεδρος του ΔΣ και Διευθύνουσα Σύμβουλος της NN Hellas
Είναι γεγονός ότι το σύστημα Πρώτου Πυλώνα, στο οποίο, ειδικότερα στην Ελλάδα, στηρίζεται ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αναπλήρωσης, έχει δεχθεί σημαντικό πλήγμα. Μέσα στα τελευταία έξι χρόνια, έχουν επέλθει σημαντικότατες αλλαγές, όπως η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη, στην πλειονότητα των χωρών, οι περικοπές σε μελλοντικές συντάξεις, ο περιορισμός των δυνατοτήτων για πρόωρη συνταξιοδότηση, οι αλλαγές στον υπολογισμό των παροχών και η αύξηση των εισφορών των εργαζομένων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη μείωση του βασικού ποσού της σύνταξης, έδωσαν μια -πρόσκαιρη όπως διαφαίνεται- λύση για τη βιωσιμότητα του συστήματος.
Ταυτόχρονα, το δημογραφικό πρόβλημα εξελίσσεται δυσοίωνα, και οι δυνατότητες για συνταξιοδοτική αποταμίευση έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, με βασικές αιτίες τη σημαντική μείωση των διαθέσιμων εισοδημάτων για επένδυση αλλά και την πτώση της αποδοτικότητας αντίστοιχων προγραμμάτων. Όλα συγκλίνουν προς μια νέα κατεύθυνση αντιμετώπισης του ασφαλιστικού και του συνταξιοδοτικού ζητήματος. Ο συνδυασμός των Τριών Πυλώνων αναδεικνύεται ως η μόνη λύση για τη συντήρηση του συστήματος, γεγονός που ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή στις 23 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διάρθρωση του συστήματος αυτού, με τον ιδιωτικό τομέα να συμβάλλει ουσιαστικά περισσότερο, θα μπορούσε να διαμορφωθεί ως εξής: στον Πρώτο Πυλώνα η αναπλήρωση του βασικού ποσού της σύνταξης από τον κρατικό-δημόσιο τομέα, στον Δεύτερο η υποχρεωτική συνεισφορά των επαγγελματικών ταμείων με συνταξιοδοτικά και αποταμιευτικά πλάνα για εργαζομένους, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων με φορολογικά κίνητρα, και στον Τρίτο Πυλώνα η σύναψη ιδιωτικών ασφαλιστήριων συμβολαίων, με επίσης φορολογικά κίνητρα.
Η διατήρηση ή και ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων είναι αναγκαία, έτσι ώστε οι εργοδότες στην Ελλάδα να είναι σε θέση να παρέχουν συνταξιοδοτικά και προγράμματα υγείας στο προσωπικό τους. Είναι σκόπιμο να δοθεί προτεραιότητα στα συνταξιοδοτικά προγράμματα για τους εργοδότες, ώστε να συστηματοποιηθεί η μακροχρόνια αποταμίευση των εισφορών μέχρι τη συνταξιοδότηση των εργαζομένων. Και, φυσικά, πάνω από όλα, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη τα μέτρα που λαμβάνονται να έχουν πειστικό, ουσιαστικό, σταθερό και μακροχρόνιο χαρακτήρα, ώστε να γίνουν αποδεκτά από την αγορά εργασίας και να αξιοποιηθούν στο έπακρο ως εργαλεία αντιμετώπισης του συνταξιοδοτικού προβλήματος.