Η λειτουργία των επιχειρήσεων ενέχει ιδιαιτερότητες και κινδύνους, οι οποίοι είναι απαραίτητο να εντοπίζονται έγκαιρα και να αναλύονται εμπεριστατωμένα, προκειμένου να εξασφαλίζεται η σωστή και πλήρης ασφαλιστική τους κάλυψη. Ανεξάρτητα από το μέγεθος, την τοποθεσία και το είδος δραστηριότητας, η αναγκαιότητα αναγνώρισης των κινδύνων που αντιμετωπίζει μια επιχείρηση, καθώς και η στόχευση στις ενέργειες που απαιτούνται για τον καθορισμό της στρατηγικής διαχείρισής τους και τον μετριασμό των επιπτώσεών τους, έχει γίνει πλέον επιτακτική ανάγκη και αποτελεί βασική και θεμελιώδη δράση στις διαδικασίες λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Τα τελευταία χρόνια, λόγω της κλιματικής αλλαγής, των ιδιαίτερα ευμετάβλητων οικονομικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί παγκοσμίως και οι οποίες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη και την αποτελεσματικότητα της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και λόγω του αυστηρού νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις περισσότερες επιχειρηματικές δραστηριότητες, δημιουργείται μεγαλύτερη ανάγκη για την προστασία τόσο των ευθυνών που προκύπτουν από τη λειτουργία της επιχείρησης όσο και των ίδιων των περιουσιακών στοιχείων και γενικότερα των στοιχείων του ενεργητικού.
Η ασφάλιση της περιουσίας των εμπορικών επιχειρήσεων είναι απαραίτητη και αποτελεί επένδυση καθώς οι επιχειρήσεις είναι εκτεθειμένες ανά πάσα στιγμή σε κάθε πιθανό κίνδυνο και απρόβλεπτη ζημιά (έντονα φυσικά φαινόμενα, πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί, κ.α.) που μπορεί να συμβεί.
Προστατεύεται με τον τρόπο αυτό η ιδιοκτησία των επιχειρηματιών στο σύνολό της, καθώς προσφέρεται κάλυψη τόσο για το ίδιο το κτίσμα, όσο και για τις ζημιές που μπορεί να προκληθούν στο περιεχόμενο της επιχείρησης, όπως τον εξοπλισμό, τα μηχανήματα και τα εμπορεύματα. Είναι εξίσου σημαντικό να σημειωθεί ότι ο επιχειρηματίας μπορεί να καλυφθεί και να προστατευτεί και για την απώλεια κερδών, σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας της επιχείρησής του.
Αντίστοιχα, η ασφάλιση των ευθυνών που προκύπτουν από τη λειτουργία μιας επιχείρησης είναι μια δυναμική διαδικασία, η οποία παρέχει και εξασφαλίζει στην ίδια την επιχείρηση βιωσιμότητα, ανταγωνιστικότητα και ρευστότητα και τελικά την ικανότητα επίτευξης των στόχων της καθώς παρέχεται κάλυψη έναντι αξιώσεων τρίτων για ζημιές που προκάλεσε εξ αμελείας είτε με πράξεις ή με παραλείψεις της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, πλην των ανωτέρω ασφαλιστικών αναγκών, η κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου μέσω συμβολαίων ασφάλισης πιστώσεων, η περίπτωση δηλαδή μη είσπραξης των εμπορικών απαιτήσεων μιας επιχείρησης, είτε λόγω καθυστέρησης πληρωμής είτε λόγω αποδεδειγμένης αφερεγγυότητας των πελατών της, αποτελεί βασικό εργαλείο προστασίας της ρευστότητας της κερδοφορίας και εν γένει της δραστηριότητας μιας επιχείρησης.
Επιπλέον, σημειώνεται ότι η ασφαλιστική αγορά παρέχει πληθώρα ασφαλιστηρίων συμβολαίων που απευθύνονται σε κάθε είδος δραστηριότητας και παρέχουν λύσεις σε κάθε ασφαλιστική ανάγκη, όπως ασφαλιστήρια συμβόλαια έναντι κυβερνοεπιθέσεων (Cyber & Digital Risks), συμβόλαια ευθύνης Μελών Διοικητικών Συμβουλίου (D&O) και Επαγγελματικής Ευθύνης, καθώς και συμβόλαια Τεχνικών Ασφαλίσεων (Ασφάλιση Κατασκευαστικών Έργων, Μηχανολογικού & Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού, Μηχανικών Βλαβών).
Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες ενδεχομένως λόγω της φύσεως και των χαρακτηριστικών τους δεν διαθέτουν τους πόρους που απαιτούνται για να ανταποκριθούν άμεσα στους κινδύνους που τις περιβάλλουν, οι απώλειες που δυνητικά θα κληθούν να αντιμετωπίσουν είναι μεγάλες. Τα κύρια πλεονεκτήματα που απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις μέσω τις ασφάλισης είναι μεταξύ άλλων:
1. δυνατότητα εισαγωγής στην αγορά νέων προϊόντων και αύξησης συνεργασιών και συνεργειών με Ελληνικές και αλλοδαπές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα αύξηση του μεριδίου αγοράς.
2. προστασία ταμειακών ροών και κερδοφορίας.
3. προστασία των περιουσιακών στοιχείων μια επιχείρησης καθώς οι καταστροφικές ζημιές δεν είναι πάντα εύκολο να αποφευχθούν, ωστόσο μετριάζονται και είναι εύκολα διαχειρίσιμες οι οικονομικές συνέπειες που ακολουθούν.
4. δυνατότητα συμμετοχής σε έργα υποδομών αλλά και σε κτιριακά, ενεργειακά, μηχανολογικά και εν γένει αναπτυξιακά έργα.
5. πρόσβαση σε χρηματοδότηση.
6. διαχείριση απαιτήσεων και υπεράσπιση έναντι καλυπτόμενων αξιώσεων τρίτων.
7. δυνατότητα συνέχισης των καθημερινών δραστηριοτήτων της επιχείρησης ακόμα και σε εξαιρετικά έκτακτες καταστάσεις (π.χ. αδυναμία λειτουργίας κατόπιν επίθεσης των IT συστημάτων από hackers) μέσω εργαλείων διαχείρισης κρίσεων.
8. δυνατότητα συμμόρφωσης με τις μεταβολές στη νομοθεσία.
Η Εθνική Ασφαλιστική αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες των επιχειρηματιών και τη σπουδαιότητα της μελλοντικής τους εξασφάλισης, είναι σε θέση να εξυπηρετήσει κάθε επιχείρηση ή ελεύθερο επαγγελματία στο σύνολο των ασφαλιστικών τους αναγκών.
Σχεδιάζοντας προϊόντα, τα οποία ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ασφαλιστικές ανάγκες και προσφέροντας πλήθος απλών και σύνθετων καλύψεων που μπορούν να αντιμετωπίσουν τους πιθανούς κινδύνους που απειλούν μια επιχείρηση, ο υποψήφιος πελάτης μπορεί να επιλέξει ένα από τα προγράμματα ασφάλισης ανάλογα με τη δραστηριότητα της επιχείρησής του και τις καλύψεις που επιθυμεί, καθιστώντας την ασφάλιση εργαλείο διαχείρισης κρίσης, πρόνοιας αλλά και ένδειξη αξιοπιστίας των υπηρεσιών που παρέχει.