Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να παραμείνει ισχυρή το 2021 – με το παγκόσμιο ΑΕΠ να υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί κατά +5,1% το 2021 – αλλά και το 2022, ακόμη και αν η ανάκαμψη θα είναι άνιση. Σ’ αυτό το πλαίσιο, παραμένουν παρόντες σημαντικοί κίνδυνοι για τις εταιρείες που επιθυμούν να αξιοποιήσουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και να ανακάμψουν μετά την πανδημία.
Ενώ η Κίνα υπήρξε η κινητήριος δύναμη ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2020 (στην ουσία η μοναδική μεγάλη οικονομία που αναπτύχθηκε), οι ΗΠΑ ανέλαβαν αυτόν τον ρόλο το 2021. Η Ευρώπη παραμένει ουραγός στην ανάκαμψη σε σύγκριση με άλλες στιβαρές οικονομίες.
Τη φετινή χρονιά, το παγκόσμιο εμπόριο έχει ανακάμψει ταχύτερα και ισχυρότερα από το αναμενόμενο, ειδικά σε αξία λόγω των πιέσεων των τιμών και του όγκου. Παρά την κορύφωση του 2021, αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί και το 2022, καθώς οι χαμηλότεροι δασμοί δε θα αναπληρώσουν την αργή ομαλοποίηση και τις δομικές αλλαγές στις εμπορικές ροές.
Ο παγκόσμιος αγώνας δρόμου για εισροές, υποστηρίζει τους όγκους του εμπορίου και ακόμη σημαντικότερα, οδηγεί σε αύξηση των τιμών. Μ’ αυτό το υπόβαθρο, οι εμπορικές ροές σε αξία θα συνεχίσουν την πορεία προς την υπέρβαση: Αναμένουμε ότι το παγκόσμιο εμπόριο θα αυξηθεί κατά +8.3% σε όγκο το 2021 (έναντι -8,0% το 2020) και κατά πολύ υψηλότερο ποσοστό +18.8% σε αξία (έναντι -9,9% το 2020). Επιπλέον, αναμένουμε ότι το παγκόσμιο εμπόριο θα παραμείνει πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του σε όγκο, αυξάνοντας κατά +5,4% το 2022 και +4,0% το 2023.
Ωστόσο, οι κίνδυνοι εκτέλεσης θα παραμείνουν ως διαφορά μεταξύ των χωρών, με τον ρυθμό των εκστρατειών εμβολιασμού να οδηγεί σε ανάκαμψη πολλαπλών ταχυτήτων και να διατηρεί την απόκλιση σε υψηλά επίπεδα.
Οι αφερεγγυότητες θα επιστρέψουν
Από το 2020, τα κρατικά μέτρα στήριξης βοήθησαν τις περισσότερες οικονομίες να αποφύγουν ένα μεγάλο κύμα αφερεγγυότητας επιχειρήσεων, παρά το ιστορικό οικονομικό σοκ που προκάλεσε η κρίση Covid – 19. Ωστόσο, η σταδιακή απόσυρσή τους θα προκαλέσει αναζωπύρωση τους επόμενους μήνες.
Οι παγκόσμιες αφερεγγυότητες μειώθηκαν το 2020 (-12%) και συνεχίζουν σ’ αυτό το μοτίβο το 2021 (-6%), καθώς η επέκταση πολλών κρατικών μέτρων στήριξης σ’ ένα πλαίσιο γενικά διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής βοηθά στη διαχείριση της πίεσης στη ρευστότητα και στη φερεγγυότητα των εταιρειών.
Κοιτάζοντας τα επίπεδα αφερεγγυότητας, οι κυβερνήσεις πέτυχαν να βοηθήσουν τις εταιρείες να αντιμετωπίσουν την κρίση: η μαζική κρατική παρέμβαση απέτρεψε μία στις δύο αφερεγγυότητες στη Δυτική Ευρώπη και μία στις τρεις στις ΗΠΑ το 2020. Η παράτασή τους διατήρησε τις αφερεγγυότητες σε χαμηλά επίπεδα το 2021, αλλά το τι θα επακολουθήσει εξαρτάται από τον τρόπο που θα ενεργήσουν οι κυβερνήσεις τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με την Euler Hermes & Allianz Research, η απόσυρση των μέτρων στήριξης των εταιρειών θέτει τις βάσεις για μια σταδιακή ομαλοποίηση των αφερεγγυότητας των επιχειρήσεων.
Οι παγκόσμιες αφερεγγυότητες θα σημειώσουν ετήσια ανάκαμψη +15% το 2022, μετά από δύο συνεχόμενες χρονιές πτωτικής πορείας. Ωστόσο, με μια ενορχηστρωμένη και σταδιακή κατάργηση η επιστροφή στα επίπεδα αφερεγγυότητας πριν από την κρίση θα διαρκέσει περισσότερο: οι παγκόσμιες αφερεγγυότητες θα παραμείνουν το 2022 κατά -4% χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.
Ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας ήταν άνευ προηγουμένου ως προς την κλίμακα και την ταχύτητα του. Η κρατική στήριξη, ωστόσο, διασφάλισε τη μην εκτέλεση των φοβούμενων απολύσεων ευρείας κλίμακας, τα νοικοκυριά έχουν συγκεντρώσει αποταμιεύσεις και έχει τεθεί το πλαίσιο για μια ευρεία και ταχεία παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Οι εταιρείες που θα γνωρίσουν την ευημερία εντός αυτού του περιβάλλοντος θα είναι εκείνες που μπορούν να μετριάσουν τον κίνδυνο, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν εμπορικές συναλλαγές με αυτοπεποίθηση.
Η ασφάλιση εμπορικών πιστώσεων είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος που μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να το πετύχουν.
Οι κορυφαίες εταιρείες ασφάλισης εμπορικών πιστώσεων στην αγορά, όπως η Euler Hermes, αποζημιώνουν τις εταιρείες σε περίπτωση επισφαλών απαιτήσεων, ενώ παράλληλα τις βοηθούν να αποφύγουν τις επισφαλείς απαιτήσεις, παρέχοντας ολοκληρωμένη εικόνα για το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον κινδύνων, επιτρέποντας να εντοπίσουν ευάλωτους πελάτες, να απομακρύνουν τους κινδύνους από τις εφοδιαστικές αλυσίδες τους και να προστατευτούν από αφερεγγυότητες. Επιπλέον, μπορούν να τις βοηθήσουν να εισπράξουν απαιτήσεις και να εξασφαλίσουν πολύτιμες ταμειακές ροές.