Η πανδημία του Covid-19 έχει αναμφίβολα αλλάξει την οικονομία, τον τρόπο που εργαζόμαστε και το σύστημα υγείας.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη από το Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας (ΙΕΥ) της PwC που συνέκρινε τη συμπεριφορά του αμερικανικού καταναλωτικού κοινού πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποκαλύπτει ότι οι καταναλωτές θέλουν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας με νέους τρόπους. Το ΙΕΥ πραγματοποίησε την έρευνα σε 2.533 Αμερικανούς μεταξύ 2 και 8 Απριλίου και οι διαπιστώσεις που έκανε ενδιαφέρουν άμεσα την ασφαλιστική αγορά. Πιο αναλυτικά:
- Το 38% των ασφαλισμένων μέσω Ομαδικών συμβολαίων και το 16% των ασφαλισμένων μέσω Ατομικών Προγραμμάτων Υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας χρησιμοποίησε κάποιο πρόγραμμα τηλε-υγείας.
- Το 40% των ασφαλισμένων μέσω Ομαδικών Συμβολαίων και το 50% των κατόχων Ατομικών συμβολαίων υγείας πρόκειται να περιορίσει τις επισκέψεις του σε γιατρούς, με αποτέλεσμα αφενός αυτό να έχει επιπτώσεις στην υγεία και την παραγωγικότητά του αλλά αφετέρου θα μειώσει το κόστος των υπηρεσιών υγείας.
- Το 46% των ασφαλισμένων μέσω Ομαδικών συμβολαίων και το 51% των ασφαλισμένων μέσω Ατομικών Προγραμμάτων Υγείας σκέφτονται να επαναπροσδιορίσουν την κατανάλωση φαρμάκων.
- Άσχετα από το είδος της ασφάλισης που έχουν, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων απάντησαν ότι στη δημόσια υγεία τα προβλήματα ήταν περισσότερα παρά αν είχαν κάποιο είδος ιδιωτικής ασφάλισης.
- Από τη συγκριτική ανάλυση όλων των απαντήσεων της έρευνας εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι εργοδότες θα μπορούσαν να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο από ποτέ στην υγεία των εργαζομένων τους ενώ το κόστος των υπηρεσιών υγείας μπορεί να βελτιωθεί αισθητά.
Εκτός από τις παραπάνω διαπιστώσεις τα γενικότερα συμπεράσματα που βγαίνουν από την έρευνα είναι ότι η παροχή φροντίδας υγείας θα είναι πολύ διαφορετική μετά την πανδημία.
Θα υπάρξει έκρηξη της τηλε-υγείας και οι νέοι χρήστες της θα είναι γενικά υγιείς άνθρωποι που αναζητούν μια γρήγορη άποψη για την υγεία τους.
Η έρευνα της ΙΕΥ διαπίστωσε επίσης μια σημαντική αύξηση στην πρόθεση των ερωτηθέντων να αναλάβουν έναν πιο ενεργό ρόλο στο σύστημα υγείας. Για παράδειγμα, πολλά άτομα είναι πρόθυμα να συμμετάσχουν σε κλινικές δοκιμές ή να μοιραστούν τα προσωπικά τους δεδομένα για να ανακαλύψουν νέες θεραπείες ή τρόπους παροχής φροντίδας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας της ΙΕΥ σηματοδοτούν ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στην προστασία της υγείας των εργαζομένων τους ακόμα και με υποστήριξή τους με εθελοντικά ομαδικά προγράμματα, ότι το σύστημα υγείας πιθανότατα θα προσφέρει περισσότερο χώρο για τηλε-υγείας και άλλες μορφές εικονικής φροντίδας και ότι ο Αμερικανός καταναλωτής μπορεί να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στη διαχείριση της υγείας και τη συμμετοχή σε ένα σύστημα που αναδιαμορφώνεται.
Καταλήγοντας, είναι σαφές ότι η πρόσφατη κρίση έχει καταστήσει επείγουσα την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος στις νέες προσεγγίσεις και νοοτροπίες που θα επιτρέψουν το μετασχηματισμό και στον τομέα της ασφάλισης υγείας.