Μετά από χρόνια συνεχόμενης υποχώρησης του επιπέδου των ασφαλίστρων υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η ναυτασφαλιστική αγορά σκληραίνει: ασφαλιστές σταματούν να ασκούν τον κλάδο ή μειώνουν αισθητά την έκθεσή τους σε αυτόν, άλλοι πιέζουν για αυξήσεις στα ασφάλιστρα και/ή αναπροσαρμογή της ευρύτητας της κάλυψης. Φυσικά αυτό δεν πρέπει να ιδωθεί σαν μεμονωμένη εξέλιξη: σύμφωνα με το Δείκτη Παγκόσμιας Ασφαλιστικής Αγοράς (Global Insurance Market Index), που έχει καθιερώσει η Marsh από το 2012, τα ασφάλιστρα σε όλους τους κλάδους ασφάλισης παγκοσμίως βρίσκονται σε ανοδική πορεία για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο (αρχής γενομένης από το 4ο τρίμηνο του 2018).
Για την δε ναυτασφαλιστική αγορά η συγκυρία φαίνεται να είναι εν γένει αρνητική: με δυναμικότητα (capacity) εκτιμώμενου μεγέθους περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων να έχει αποσυρθεί από την αγορά των Lloyd’s, με τα πρόσφατα στατιστικά (τέλη Ιουνίου 2019) της Σκανδιναβικής Ένωσης Ναυτασφαλιστών (CEFOR) να υποδεικνύουν επάνοδο των ζημιών μεγάλης κλίμακας (major losses) στην ασφάλιση ίδιων ζημιών πλοίων (Hull), με τα περισσότερα P&I Clubs του International Group (IGPANDI) να καταγράφουν αρνητικά τεχνικά αποτελέσματα (underwriting losses) με ταυτόχρονη επιβράδυνση ή/και μείωση του ύψους των αποθεματικών τους, με τους ασφαλιστές κινδύνων πολέμου (War & Strikes Risks) να εκτιμούν τις πρόσφατες απαιτήσεις – συνέπεια των επιθέσεων σε δεξαμενόπλοια στον Περσικό Κόλπο να ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια δολάρια για την ασφαλιστική αγορά. Και όλες αυτές οι εξελίξεις έρχονται εν μέσω ενός διεθνούς περιβάλλοντος που δημιουργεί επιπλέον ανασφάλεια στους πλοιοκτήτες και διαχειριστές πλοίων με το διεθνή εμπορικό πόλεμο και διάφορες μορφές προστατευτισμού να περιορίζουν τις εμπορικές συναλλαγές, με τους διεθνείς οργανισμούς να αυξάνουν το κανονιστικό πλαίσιο της ποντοπόρου ναυτιλίας με συνεπαγόμενα αυξημένα κόστη συμμόρφωσης, προεξάρχοντος του Κανονισμού χρήσης ναυτιλιακού καυσίμου μικρής περιεκτικότητας σε θείο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού που θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2020 (ΙΜΟ 2020).
Η συνθήκη μοιάζει ασφυκτική και δημιουργεί ακόμα ένα μέτωπο στη ναυτιλιακή κοινότητα, εφόσον θα κληθούν οι πλοιοκτήτες και διαχειριστές να αφομοιώσουν αυξημένα κόστη ασφάλισης μαζί – σε αρκετές περιπτώσεις – με περιορισμό της έκτασης της παρεχόμενης κάλυψης. Στη Marsh αντί για απειλή όμως βλέπουμε μια πρόκληση: είναι προφανές ότι μαζί με τη διαφαινόμενη αλλαγή της ασφαλιστικής αγοράς αλλάζει και ο ρόλος του μεσίτη ασφαλίσεων. Η παραδοσιακή πίεση για επίτευξη μιας καλής οικονομικά συμφωνίας για λογαριασμό του πελάτη δεν μπορεί πλέον να επιτευχθεί μόνο μέσω των καλών σχέσεων του διαμεσολαβητή με συγκεκριμένους ασφαλιστές. Σε συνθήκες εκτεταμένου ελέγχου των εργασιών που διατηρούν οι ασφαλιστές στο χαρτοφυλάκιό τους καθίσταται πρωτευούσης σημασίας το προσεκτικό underwriting με αναλογιστικά εργαλεία και τα δεδομένα (data) έχουν την πρωτοκαθεδρία σε αυτό.
Στη Marsh πιστεύουμε ότι τα δεδομένα και η σωστή χρήση τους είναι στην καρδιά του ρόλου του μεσίτη στις νέες συνθήκες: τόσο η συλλογή τους όσο και η σωστή κατηγοριοποίηση και χρήση τους. Έτσι έχουμε αναπτύξει μοναδικά εργαλεία, όπως το P&I Portal και η P&I Rating Engine, που με την εκτεταμένη βάση δεδομένων μας μπορούμε να αξιολογήσουμε και να συγκρίνουμε όλα τα Ρ&Ι Clubs με βάση τους Κύριους Οικονομικούς Δείκτες τους (KPIs) καθώς και τα λιγότερο διαφανή κόστη που επηρεάζουν το ετήσιο ασφαλίστρο P&I που εναπόκεινται στην αμοιβαιότητα (mutuality). Επιπλέον η Marsh ήταν ο πρώτος μεσίτης (και προς το παρόν αποκλειστικός) που σύναψε πολυετή συμφωνία με την εταιρεία τεχνολογίας Concirrus για τη χρήση της πλατφόρμας τους Marine Quest που παρέχει αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για την τρέχουσα θέση, το χρόνο πλεύσης και παραμονής σε λιμάνια, καθώς και την ιστορικότητα των κινήσεων του διεθνούς στόλου. Τα εργαλεία αυτά μας επιτρέπουν μια σε βάθος ανάλυση του υπό ασφάλιση κινδύνου που τον καθιστούν ελκυστικό στην ασφαλιστική αγορά. Τα οφέλη για τους πελάτες μας πολλαπλά: κατανόηση του ρίσκου και σωστός σχεδιασμός της ασφαλιστικής κάλυψης, αυξημένο ενδιαφέρον από την ασφαλιστική αγορά για συμμετοχή στον κίνδυνο, ανταγωνιστικό κόστος ασφάλισης, εκτεταμένοι όροι κάλυψης με tailor made λύσεις που ανταποκρίνονται στο προφίλ του πελάτη. Είναι σαφές από τα παραπάνω ότι ο ρόλος του μεσίτη ασφαλίσεων στη διαχείριση του ρίσκου παραμένει νευραλγικός και οι υπηρεσίες του προσδίδουν υπεραξία στην ασφαλιστική αγορά.