Είναι γεγονός ότι στην ελληνική κοινωνία έχουν γίνει, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, αρκετά βήµατα ως προς την εµπέδωση µιας στέρεης ασφαλιστικής κουλτούρας.
Είναι όμως εξίσου αληθές ότι έχουμε ακόμα σημαντική απόσταση να διανύσουμε, ειδικά σε σχέση με τις πιο ώριμες χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Οι λόγοι γιʼ αυτή την υστέρηση είναι πολλοί και σίγουρα η δεκαετία της κρίσης, με την οικονομική δυσπραγία και το ευρύτερο αρνητικό κλίμα που τη συνόδευσε, δεν βοήθησαν προς αυτή την κατεύθυνση.
Εξάλλου, η υποχρεωτικότητα της ασφάλισης, ειδικά στον τομέα της κατοικίας, περιορίζεται στις περιπτώσεις όπου η αγορά συνδυάζεται με τραπεζικό δανεισμό.
Όμως τα πράγματα αλλάζουν. Η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης αλλά και οι διαδοχικές κρίσεις, με την πανδημία και τις φυσικές καταστροφές, έπαιξαν τον ρόλο τους. Οι Έλληνες αργά αλλά σταθερά συνειδητοποιούν τα πλεονεκτήματα μιας ώριμης και συνειδητής ασφαλιστικής προσέγγισης, τόσο σε σχέση με τη ζωή και την υγεία, όσο και με την περιουσία. Από τη στιγμή μάλιστα που η κατοικία αποτελεί για τις περισσότερες οικογένειες το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, πρακτικά και συναισθηματικά, η ανάγκη για την προστασία της απέναντι στους πάσης φύσεως κινδύνους αναδεικνύεται πλέον ως σημαντικό κίνητρο ασφάλισης.
Το κίνητρο αυτό ενισχύεται όσο περισσότερο αναλύει κανείς τους πιθανούς κινδύνους για την περιουσία. Για παράδειγμα, όλοι συνειδητοποιούμε – και κάποιοι με σκληρό τρόπο, ως αμέσως πληγέντες – ότι η ένταση και η συχνότητα των ακραίων φυσικών φαινομένων, λόγω της κλιματικής αλλαγής, αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς.
Στη χώρα μας, δυστυχώς, καταγράφονται σχεδόν κάθε χρόνο δασικές πυρκαγιές και ανάμεσα στις καταστροφικές συνέπειές τουςείναι και η απώλεια περιουσιών. Αντίστοιχα, το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού είναι πάντα υπαρκτό, ειδικά δεδομένων των σεισμικών χαρακτηριστικών της χώρας μας: είναι κάτι που το έχουμε βιώσει και νομοτελειακά θα το ξαναβιώσουμε.
Και βέβαια, αντιλαμβανόμαστε πλέον με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι το να ασφαλίσουμε το σπίτι μας για τους κινδύνους της φωτιάς, του σεισμού, αλλά και της πλημμύρας, κοστίζει πολύ λιγότερο από τη (συχνά δυσβάστακτη) δαπάνη που θα απαιτηθεί για να αποκαταστήσουμε τυχόν ζημιές.
Η ασφάλιση της περιουσίας είναι μια απολύτως απαραίτητη κίνηση για τον συνειδητοποιημένο και υπεύθυνο πολίτη, που πέρα από την καθαρά πρακτική της διάσταση προσφέρει ένα ανεκτίμητο αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς – και υπʼ αυτή την έννοια θα μπορούσε και θα έπρεπε να ενισχυθεί από ελκυστικά κίνητρα από την πλευρά του κράτους.
Στην Groupama Ασφαλιστική προσεγγίζουμε το όλο ζήτημα με τρόπο μεθοδικό και ολοκληρωμένο. Διαθέτουμε στην αγορά μια μεγάλη ποικιλία ασφαλιστικών προγραμμάτων, απευθυνόμενοι τόσο στους πελάτες που επιθυμούν να καλύψουν μεμονωμένες ανάγκες όσο και σε αυτούς που αναζητούν μια ολοκληρωμένη ασφάλιση της περιουσίας τους.
Σε κάθε περίπτωση, τα στελέχη και οι συνεργάτες μας είναι σε θέση να αναλύσουν τεκμηριωμένα τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από κάθε τέτοια ασφαλιστική επιλογή, εστιάζοντας στη σχέση κόστους-οφέλους και αναδεικνύοντας το αναντικατάστατο αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς που ο καθένας αναζητά και εκτιμά, ειδικά σε συνάρτηση με την κατοικία του.