Άρθρο του κ. Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου, που δημοσιεύτηκε στο Broker’s Time 55*
*Ο κ. Σαρρηγεωργίου είναι Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eurolife ERB Ασφαλιστικής
Το 2018 η Ελλάδα ολοκλήρωσε το τρίτο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Η οικονομία έδειξε να σταθεροποιείται μέσα από την αποκατάσταση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, σε συνδυασμό όμως με την υπερφορολόγηση της πραγματικής οικονομίας.
Για τη χώρα μας υπάρχει ένα κεντρικό ζητούμενο: να μπει σε μια σταθερή αναπτυξιακή τροχιά, μέσα από ενίσχυση των επενδύσεων, που θα βελτιώσουν τους δείκτες της απασχόλησης και της ανάπτυξης. Η ασφαλιστική αγορά, παραμένοντας δυνατή ακόμη και στην κρίση, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κοινωνία και την οικονομία. Ο ρόλος της παραμένει κρίσιμος: να αξιοποιήσει την ισχυρή εμπειρία και τεχνογνωσία που διαθέτει και να αποτελέσει σημαντικό πυλώνα σταθερότητας για τη χώρα.
Το 2019, ο κλάδος θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί μέσα από την επενδυτική δυναμική που διαθέτει και τις λύσεις και προτάσεις που διαμορφώνει στα σημαντικά ζητήματα, όπως οι συντάξεις, η υγεία και οι φυσικές καταστροφές.
Το δημογραφικό και οι συντάξεις
Αναφορικά με το θέμα του δημογραφικού -το οποίο συνδέεται άμεσα και με το συνταξιοδοτικό-, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, έτσι και στη χώρα μας καταγράφεται σταδιακή μείωση του πληθυσμού κατά -26.000 χιλιάδες άτομα (2016) και αναμένεται σημαντική αύξηση του γηραιότερου πληθυσμού (άνω των 65 ετών), από 21,6% του συνολικού πληθυσμού το 2017, στο 36,5% το 2050.
Στην Ελλάδα, είχαμε πρόσθετα προβλήματα (πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, χαριστικές ρυθμίσεις, υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης, οικονομική κρίση, εισφοροδιαφυγή, αδήλωτοι εργαζόμενοι, PSI, ανεργία κ.λπ.), που επιδείνωσαν περαιτέρω το πρόβλημα στις συντάξεις. Αν προστεθεί στα παραπάνω και το brain drain, τότε το μείγμα γίνεται εκρηκτικό, δημιουργώντας την ανάγκη για την αναζήτηση μιας βιώσιμης λύσης.
Ο ασφαλιστικός κλάδος, λοιπόν, επιδιώκει σταθερά τη συμμετοχή σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Πολιτεία. Λαμβάνοντας υπόψη και τα επιτυχημένα παραδείγματα άλλων χωρών και με στόχο τη βελτίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, μπορούμε ως αγορά να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ενός συστήματος τριών πυλώνων, που βασίζεται στην κοινωνική ασφάλιση και συμπληρώνεται από την ιδιωτική, συνδυάζει δηλαδή αναδιανεμητικά και κεφαλαιοποιητικά στοιχεία. Το σύστημα αυτό θα ανταποκρίνεται καλύτερα στη σύγχρονη πραγματικότητα.
Η Υγεία
Στον τομέα της υγείας, η πραγματικότητα για την Ελλάδα άλλαξε δραματικά, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των μέτρων δημοσιονομικής σταθερότητας που ακολούθησαν.
Η Eurostat και ο ΟΟΣΑ πιστοποιούν ότι η Ελλάδα δαπανά 1.650 ευρώ κατά κεφαλήν στην υγειονομική περίθαλψη, ποσό που υπολείπεται κατά ένα τρίτο και πλέον από τον μέσο όρο στην ΕΕ. Παράλληλα, η συνολική χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας υποχώρησε κατά -32,4% την περίοδο 2010-2016 (-0,6% στις Νότιες Χώρες, +11,8% στην ΕΕ) και διαμορφώθηκε στα 14,6 δισ. ευρώ το 2016 (8,3% του ΑΕΠ). Η δημόσια χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας μειώθηκε κατά -42,5% (-5,7% στις Νότιες Χώρες, +10,1% στην ΕΕ) την ίδια περίοδο, και διαμορφώθηκε στα 8,5 δισ. ευρώ το 2016 (4,8% του ΑΕΠ).
Αυτή η μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης είχε ως αποτέλεσμα τη μετατόπιση των δαπανών για την υγεία στον ιδιωτικό τομέα, με την ιδιωτική χρηματοδότηση να φτάνει στο 40,9% το 2016 (27% στις Νότιες Χώρες, 21% στην ΕΕ), ενώ οι άμεσες δαπάνες από τους ασθενείς αγγίζουν το 36% και είναι υπερδιπλάσιες του μέσου όρου στην ΕE.
Οι δαπάνες υγείας αποτελούν το 7,4% των συνολικών δαπανών των νοικοκυριών για το 2016, έναντι 6,5% το 2009. Και, παρ’ όλα αυτά, μόλις ένα 4% είναι η συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης στη συνολική δαπάνη για την υγεία.
Όμως, η τάση αυτή φαίνεται πως σταδιακά αλλάζει. Σύμφωνα με έρευνα γνώμης (MRB Hellas 2017) που πραγματοποίησε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), 7 στους 10 ερωτηθέντες αναγνώρισαν την ανάγκη εξασφάλισης καλύτερων συνθηκών υγείας μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης, ακόμη κι αν δεν μπορούν να την πληρώσουν. Το 50% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είναι σαφώς καλύτερη η αξιοποίηση των εισφορών σύνταξης και υγείας από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ασφαλιστικός κλάδος καλείται, περισσότερο από ποτέ, να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών, λειτουργώντας συμπληρωματικά προς το κράτος.
Φυσικές καταστροφές
Στην Ελλάδα παρατηρούμε ότι οι φυσικές καταστροφές (σεισμοί, πλημμύρες κ.λπ.) αυξάνονται και ενισχύονται σε ένταση. Με το υπάρχον πλαίσιο, οι υπασφαλισμένοι πολίτες θα πρέπει να αναμένουν την οικονομική στήριξη του κράτους, η οποία τις περισσότερες φορές δεν επαρκεί για να αποκαταστήσουν πλήρως τις ζημιές, ενώ πολλές φορές οι αποζημιώσεις καταβάλλονται με καθυστέρηση.
Και σε αυτόν τον τομέα ο ασφαλιστικός κλάδος μπορεί να συνεργαστεί με την Πολιτεία, για τη διαμόρφωση ενός συστήματος ασφάλισης της περιουσίας των πολιτών από φυσικές καταστροφές. Η ασφαλιστική αγορά μπορεί να αναλάβει το έργο αυτό, καθώς διαθέτει ισχυρή εμπειρία και τεχνογνωσία στη διαχείριση ζημιών από φυσικές καταστροφές, αμεσότητα στις αποζημιώσεις, οικονομική ευρωστία, αυστηρό θεσμικό πλαίσιο και εποπτεία.
Τεχνολογία
Τα φαινόμενα κυβερνοεπιθέσεων είναι ακόμη πιο πυκνά στις μέρες μας. Αναπόφευκτα, η κυβερνοεπίθεση θα γίνει όλο και πιο συχνό φαινόμενο στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να σχεδιάζονται προϊόντα για την ασφάλιση του cyber risk, για όσους δραστηριοποιούνται ή συναλλάσσονται μέσω του Διαδικτύου, διατηρούν βάσεις προσωπικών δεδομένων και στοιχείων κ.λπ.
Το μέλλον της αγοράς διαγράφεται θετικό, ως απαραίτητο συμπλήρωμα στην κοινωνική ασφάλιση, προς όφελος του μέσου Έλληνα.
Στην ουσία, ο κύριος στόχος μας για τη χρονιά που έρχεται είναι η περαιτέρω διάδοση της αξίας της ασφάλισης και η αύξηση της ασφαλιστικής συνείδησης. Μέσα από συστηματικές ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που πραγματοποιούμε ως Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, επιδιώκουμε να προβάλουμε την αξία της ασφάλισης και να έρθουμε πιο κοντά στους πολίτες.
Επιπλέον, ως σημαντικός εργοδότης στη χώρα, επιθυμούμε να ενισχύσουμε την εικόνα του ασφαλιστικού κλάδου ως employer of choice.
Η αγορά μας διαθέτει όλες τις προδιαγραφές για να προσελκύσει νέα ταλέντα και ικανά στελέχη, προσφέροντας υψηλά ποσοστά διατηρησιμότητας και πολύ καλές προοπτικές εξέλιξης και επαγγελματικής ανάπτυξης. Αυτό είναι κάτι που θέλουμε να προβάλουμε έντονα τη χρονιά που έρχεται.