Τα αποθειωμένα καύσιμα απογειώνουν το κόστοςΗ εφαρμογή, από τις αρχές του 2020, του κανονισμού του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) που αφορά στα νέα αποθειωμένα καύσιμα αποτελεί αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» (και) για τους Έλληνες πλοιοκτήτες. Η υποχρεωτική προσαρμογή στα νέα «καθαρά» καύσιμα έχει ήδη αυξήσει τα έξοδα, αφού πολλοί πλοιοκτήτες επιλέγουν την εγκατάσταση στα πλοία τους συστημάτων καθαρισμού καυσαερίων (τα περιβόητα “scrubbers”). Όσοι προτίμησαν την εναλλακτική, είτε δηλαδή τη χρήση των νέων χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο (όταν αυτά παραχθούν από τα διυλιστήρια) είτε το καύσιμο LNG, εκτιμάται ότι – στην αρχή τουλάχιστον – θα «πληρώσουν» αρκετά ακριβότερα την εφαρμογή του κανονισμού.
Η επίδραση στην ασφαλιστική αγορά
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, ιδιαίτερα κατά το πρώτο διάστημα, αναμένεται αύξηση των ζημιών Μηχανικών Βλαβών, εξαιτίας της πιθανότατης προβληματικής καύσης νέων μειγμάτων καυσίμων σε κινητήρες εσωτερικής καύσης, βλάβες για τις οποίες οι ασφαλισμένοι θα επικαλούνται «αμέλεια πληρώματος». Επειδή όμως κάθε επιχείρημα έχει και την αντίκρουσή του, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον το πώς οι H&Μ ασφαλιστές θα αντιμετωπίσουν τις συγκεκριμένες ζημίες και αν θα προχωρήσουν στην εφαρμογή κάποιων ειδικά διαμορφωμένων όρων. Όσον αφορά στα P&I Clubs, πολλά έχουν ήδη γνωστοποιήσει στα Μέλη τους ότι η κάλυψη των προστίμων που θα προκύψουν από παραβιάσεις των κανονισμών για τα αποθειωμένα καύσιμα, όπως και για άλλες παραβιάσεις της MARPOL, βρίσκεται αποκλειστικά στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε Club. Έτσι, κάθε Μέλος θα πρέπει να δράσει ως «συνετός ανασφαλιστός», να συμμορφωθεί με το νέο κανονισμό και να είναι σε θέση να αποδείξει ότι έχει λάβει όλα τα εύλογα μέτρα. Από την πλευρά μας παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις εξελίξεις και ενημερώνουμε τους πελάτες μας ώστε να συνδράμουμε στην ομαλότερη προσαρμογή τους στις νέες συνθήκες.
Τα στενά του Ορμούζ
Στο παραπάνω μεγάλο «αγκάθι» έρχεται να προστεθεί και η γεωπολιτική αναταραχή, που έχει κλιμακωθεί λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Τα ασφάλιστρα του Κινδύνου Πολέμου (War Risks) που καλείται να πληρώσει ένα τάνκερ το οποίο επιθυμεί να διασχίσει τα Στενά του Ορμούζ έχουν 10πλασιαστεί σε σύγκριση με πέρυσι. Και σε αυτό το πεδίο είναι αναγκαία η συνδρομή του έμπειρου και διεθνούς εμβέλειας marine broker, ο οποίος θα μπορέσει να εξασφαλίσει ανταγωνιστικότερα ασφάλιστρα. Καθώς η ένταση που επικρατεί στην περιοχή δεν προβλέπεται να χαλαρώσει σύντομα, καλό θα ήταν οι πλοιοκτήτες να μην αρκεστούν στη γνωστή, «έτοιμη» λύση, σε ό,τι αφορά στα ασφάλιστρα, αλλά να αναζητήσουν, να «δοκιμάσουν», και νέες προτάσεις οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν οικονομικά επωφελέστερες.
Η νέα απειλή των κυβερνοεπιθέσεων
Από τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η εμπορική ναυτιλία, ίσως η σημαντικότερη να είναι αυτή των κυβερνοεπιθέσεων. Η ασφάλεια του κυβερνοχώρου, το “Cyber Security”, απασχολεί ολοένα και περισσότερο τις ναυτιλιακές, καθώς κατά τα τελευταία δύο χρόνια αυξάνεται ραγδαία, ο αριθμός των επιθέσεων, είτε στο λογισμικό των εταιρειών είτε απευθείας στους στόλους τους. Έχοντας απόλυτη επίγνωση της διάστασης του προβλήματος, αλλά και την τεχνογνωσία για τη σωστή ασφαλιστική κάλυψη των κυβερνοεπιθέσεων, ο Όμιλός μας, σε συνεργασία με την Howden και την εξειδικευμένη δικηγορική εταιρία HFW, διοργανώνει στα τέλη Οκτωβρίου ημερίδα με θέμα “Cyber Security – Managing the Risk Onboard” και κεντρικό ομιλητή τον Shay Simkin ACII, Global Head of Cyber, Howden.