Ένα από τα βασικά στοιχεία του Ενεργητικού των Ισολογισμών των επιχειρήσεων είναι οι απαιτήσεις από τους πελάτες, τα κοινώς λεγόμενα στις παλαιότερες εποχές «Βερεσέδια».
Μάλιστα στις εποχές αυτές υπήρχαν στα καταστήματα κορνίζες με απεικόνιση ενός περίλυπου αδύνατου ως προς το σώμα ανθρώπου που κρατούσε το κεφάλι του και δίπλα υπήρχε ένα άδειο χρηματοκιβώτιο και μία επιγραφή «Ο ΠΩΛΩΝ ΕΠΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙ».
Στην ίδια κορνίζα υπήρχε και η απεικόνιση ενός γελαστού και εύσωμου ανθρώπου με πούρο που δίπλα του είχε ένα ανοικτό χρηματοκιβώτιο γεμάτο με χαρτονομίσματα και χρυσές λίρες και μία επιγραφή «Ο ΠΩΛΩΝ ΤΟΙΣ ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ».
Στις νεότερες εποχές σταδιακά και αναγκαστικά οι συναλλαγές χονδρικών πωλήσεων επί το πλείστον γίνονται με συμφωνημένες προθεσμίες εξόφλησης και αποκαλούνται «πιστώσεις προς τρίτους» και ως προς τη λογιστική απεικόνιση «απαιτήσεις από τρίτους».
Η αθέτηση από τους πελάτες των οφειλών τους συνήθως αποβαίνει καταστροφική για τη συνέχεια λειτουργίας μίας οικονομικής μονάδας, η οποία πίστωσε τους πελάτες αυτούς, διότι της στερεί τους πόρους χρηματοδότησης των αναγκαίων και προγραμματισμένων δικών της πληρωμών.
Για να μην αποβεί καταστροφική η συνέχεια λειτουργίας της οικονομικής μονάδος από αθέτηση πληρωμής των απαιτήσεών της από τρίτους, της παρέχεται από την Ασφαλιστική Αγορά η ευχέρεια, επιλογή, χρήση και προστασία της «ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ».
Με την Ασφάλιση Πιστώσεων ο ασφαλιστής καλύπτει σύμφωνα με τους όρους της ασφαλιστικής σύμβασης την ασφαλισμένη οικονομική μονάδα για ζημία, την οποία αυτή ενδέχεται να υποστεί ως αποτέλεσμα αποτυχίας ενός ή περισσότερων οφειλετών της να αποπληρώσουν εν όλω ή εν μέρει τις υποχρεώσεις τους προς αυτήν.
Στις κύριες ασφαλίσεις πιστώσεων περιλαμβάνονται:
- Η ασφάλιση των εξαγωγικών πιστώσεων, δηλαδή των πιστώσεων από συναλλαγές με πελάτες εξωτερικού.
- Η ασφάλιση πιστώσεων προς την τοπική αγορά της επιχείρησης.
- Η συνδυαστική ασφάλιση Εξαγωγικών και Εγχώριων πιστώσεων.
- Η ασφαλιστική κάλυψη αθέτησης παραλαβής από τον πελάτη εμπορευμάτων που παράγονται ή εμπορεύονται με παραγγελία του συγκεκριμένου πελάτη.
Με την ασφαλιστική αυτή κάλυψη παρέχεται στην οικονομική μονάδα:
- Άσκηση πιο δυναμικής εμπορικής πολιτικής με επέκταση σε πελάτες που υπάρχουν ή θα καταχωρηθούν ως νέοι στο πελατολόγιό της.
- Προστασία της ρευστότητας της μονάδας και μείωση του χρηματοοικονομικού της κόστους.
- Σταθερότητα λειτουργική με καλύτερες σχέσεις και επαφές με τους πελάτες και κατ’ επέκταση με τους προμηθευτές της μονάδας με τους οποίους δεν θα διαταραχθούν οι αντίστοιχες υποχρεώσεις της.
Ο κίνδυνος αύξησης των ενεργοποιήσεων των Ασφαλιστηρίων συμβολαίων Πιστώσεων, παρατηρείται όταν:
- Υπάρχει αστάθεια στην οικονομική πολιτική του κράτους εγκατάστασης του πελάτη.
- Υπάρχει μείωση της αγοραστικής δύναμης του τοπικού καταναλωτικού κοινού.
- Γεγονότα από επίπτωση φυσικών και καιρικών φαινομένων και γεγονότα από επίπτωση και εξάπλωση ασθενειών χαρακτηριζόμενων ως πανδημιών ή και πολιτικών γεγονότων που μπορεί να πλήξουν την οικονομική ζωή του κράτους εγκατάστασης του πελάτη.
- Η παροχή δανείων κυρίως καταναλωτικών βαίνει μειούμενη και γίνεται με αυστηρούς όρους, με παράλληλη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού.
Η οικονομική κρίση του 2008 και η συνέχεια των επιπτώσεών της τα αμέσως επόμενα χρόνια προκάλεσαν ισχυρούς κραδασμούς στον κλάδο Ασφάλισης Πιστώσεων.
Υπήρξαν σημαντικές αποζημιώσεις με παράλληλη αύξηση του αριθμού των νέων ασφαλιστηρίων, με όρους πιο αυστηρούς για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και ανάπτυξης της ασφαλιστικής αυτής κάλυψης.
Στην οικονομική κρίση του 2008 και των δύο επόμενων ετών καταγράφηκε Loss Ratio στις ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνταν με τη συγκεκριμένη ασφάλιση στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ που αφορούν τις πληρωθείσες ζημίες ως ακολούθως:
- Έτος 2008 από 30% έως 43%
- Έτος 2009 από 55% έως 90%
- Έτος 2010 από 80% έως 88%
Τώρα με την επίπτωση της Πανδημίας του Covid-19 σε ολόκληρο τον κόσμο αναμένεται να επικρατήσει στην Ελλάδα το ίδιο σκηνικό με αυξημένες όμως διαστάσεις και πολύ αυξημένες καταβολές αποζημιώσεων με παράλληλη αύξηση του αριθμού των νέων συμβολαίων.
Επειδή όμως οι επιπτώσεις του Covid-19 στην οικονομική ζωή των κρατών παγκοσμίως είναι απρόβλεπτες με αδυναμίες χρονικής οριοθέτησης, υπάρχουν έντονες κινητοποιήσεις κυβερνήσεων ιδίως μεγάλων κρατών με παροχές εγγυήσεων προς τους ασφαλιστές πιστώσεων, συμπράξεις μαζί τους κ.λπ., ώστε να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους που αποτελούν το αύριο το δικό τους.