Καινοτόμες τεχνολογίες, που βρίσκουν εφαρμογή σε παγκόσμια κλίμακα, διαταράσσουν την παραδοσιακή υποδομή του Ασφαλιστικού κλάδου. Κινητές και ψηφιακές τεχνολογίες, η ανάλυση δεδομένων και οι πλατφόρμες πληρωμών αναπτύσσονται με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Η εξέλιξη είναι τόσο ταχεία που οι Διοικήσεις των Οργανισμών αναζητούν νέα επιχειρησιακά μοντέλα με σκοπό να εστιάσουν όλο και περισσότερο σε μία πελατο-κεντρική προσέγγιση.
Νέα μοντέλα θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη σε νέες γεογραφικές περιοχές, σε νέα λειτουργικά και τεχνολογικά μοντέλα τα οποία με τη σειρά τους θα συμβάλλουν στην ευρύτερη και αποτελεσματικότερη προσέγγιση των πελατών. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει νέες ικανότητες και ενίσχυση συγκεκριμένων περιοχών όπως η Διακυβέρνηση Δεδομένων, η Διαχείριση Κινδύνων σχετικών με την Κυβερνοασφάλεια, καθώς και μία τομή στον τρόπο εποπτείας, αλλά και στις αρμοδιότητες σε όλο τον οργανισμό. Κυβερνοασφάλεια στον ασφαλιστικό κλάδο.
Η τεχνολογία Blockchain της ΕΥ, ως πλατφόρμα για την μετάβαση στην νέα ψηφιακή πραγματικότητα, δίνει έμφαση στον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στη δημιουργία μίας ασφαλούς και κοινής υποδομής για την ψηφιακή οικονομία. Επισημαίνει ακόμη την ανάγκη για ανθεκτικότητα και λογοδοσία σε ότι αφορά την προστασία της αλυσίδας ακεραιότητας και αμεσότητας ανάμεσα στην ασφαλιστική και τον πελάτη. Επίσης, η διαχείριση κρίσιμων περιουσιακών στοιχείων και των μεταβλητών ορίων μεταξύ της ασφαλιστικής και του πελάτη πάντα μέσα στο πλαίσιο των κινδύνων που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια.
Ως ΕΥ εστιάζουμε κυρίως σε θέματα με τα οποία θα βρεθούν αντιμέτωπες οι διοικήσεις των ασφαλιστικών και αξιολογούμε την επίπτωση αυτών στον Οργανισμό, συμπεριλαμβανομένων των αρμοδιοτήτων των διοικήσεων που μεταβάλλονται συνεχώς καθώς και των συνεχών μεταβολών συμπεριφοράς που έχουν ως αποτέλεσμα την χρήση όλο και περισσότερων τρίτων μερών για την περαίωση βασικών λειτουργιών και διαδικασιών. Εξερευνούμε την αυξανόμενη έκθεση στους κινδύνους, και πως το όνομα και η φήμη μίας ασφαλιστικής μπορούν να φθαρούν όταν οι ασφαλιστές δεν καταφέρουν να αναπτύξουν το κατάλληλο λειτουργικό μοντέλο ή να κατανοήσουν σωστά τους τύπους και τις ροές των δεδομένων τα οποία διαχειρίζονται.
Κάθε παραβίαση της σχέσης πελάτη-ασφαλιστικής δυνητικά υπονομεύει την εμπειρία του πελάτη, ή ακόμη χειρότερα, προκαλεί απώλεια δεδομένων και μπορεί να οδηγήσει τον οργανισμό σε δικαστικές περιπέτειες ή σε κανονιστικά πρόστιμα. Υπάρχει αυξανόμενη πίεση στις ασφαλιστικές εταιρείες να συμμορφωθούν με τις κανονιστικές απαιτήσεις καθώς και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την ασφάλεια και τις παραβιάσεις. Προκλήσεις στο νέο περιβάλλον Όσο η καινοτομία και η διαδικασία ψηφιοποίησης εξελίσσονται, οι ασφαλιστικές οφείλουν να μεταφράζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διοικήσεις τους θέτοντας τις παρακάτω βασικές ερωτήσεις σχετικές με την κυβερνοασφάλεια:
- Πώς κανείς αναγνωρίζει και προστατεύει τα περιουσιακά στοιχεία του πελάτη, συγκεκριμένα μάλιστα σε έναν κόσμο ο οποίος συνεχίζει να ψηφιοποιείται;
- Ποιες είναι οι αδυναμίες και οι πηγές που ενδέχεται να διαταράξουν το λειτουργικό και τεχνολογικό σας μοντέλο, και πιο συγκεκριμένα σχετικά με την αλληλεπίδραση με τα τρίτα μέρη;
- Κατανοείτε τα όρια της ανοχής στους κινδύνους καθώς και την κουλτούρα απέναντι στους κινδύνους που απαιτούνται για να προστατευτεί το όνομα και η φήμη του οργανισμού;
- Η βελτιστοποίηση ενός πλαισίου ανταπόκρισης σε νέες τεχνολογίες, ευκαιρίες, κινδύνους και διαταραχές του κλάδου θα προστατεύσουν το όνομα και την φήμη του οργανισμού και θα βελτιώσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών προετοιμάζοντας τις ασφαλιστικές για τις δυσκολίες που κρύβει το μέλλον.